keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Haluutsä mun duunin?

(Julkaistu ensimmäisen kerran Lily.fissä 14.3.2012)
 
Ei. Paikka ei ole avoinna, I'm afraid. Mutta. Luulenpa etten kuitenkaan ole väärässä, jos väitän ruudun takaa löytyvän useammankin tyypin, joka tahtoisi töihin vaatesuunnittelijaksi. Eikö niin? Siispä kymmenen vinkkiä teille (lähinnä alan opiskelijoille).
1. Ymmärrä, että Suomi on pieni maa ja vaatepuolta ei täällä huikean paljon tuoteta. Kokonaan kuollutta meno ei kuitenkaan ole ja paikkoja löytyy kyllä niihin sopiville. Minä olen todiste siitä. Älä siis pelkää.
2. Ole kunnianhimoinen. Osallistu opiskeluaikoinasi kaikkiin mahdollisiin kilpailuihin ja muihin juttuihin, joissa saat itseäsi ja tekemisiäsi esille (minä olin laiska tässä ja kadun sitä nyt kun kilpailut ammattilaisille ovat huoomattavasti harvemmassa kuin opiskelijoille sopivat).
3. Älä pelkää nimiä. Suomen piirit ovat pienet ja lämpimät. Kun minä halusin opinnäytetyöni arvioijaksi oikeita alan ammattilaisia, sovin treffit silloin Trendin, nykyään Olivian muotitoimittajan Sanna Sierilän, Limbo-vaatemerkin toisen suunnittelijan Riikka Lassilan ja nykyään Kaiio-merkkiä suunnittelevan Anna Ylisen kanssa. Kaikilla heillä oli minulle aikaa, kaikki olivat minulle mukavia ja kaikista oli minulle oikeasti apua opinnäytetyöni kanssa. Ja tunsinko heistä ketään entuudestaan? En. Etsin yhteystiedot, esitin asiani sähköpostilla tai puhelimitse ja siitä se sitten lähti.
4. Ole tunnollinen. Kaavatunneilla tai rakennetekniikkaa opiskellessa voi tuntua, ettei tästä voi olla tulevaisuudessa mitään hyötyä, mutta let me tell you - Kyllä on! Vaikka kaikkea tietoa et konkreettisesti tarvitsisikaan, niin mitä enemmän tiedät, sitä asiantuntevamman kuvan sinusta saa. Mallimestari osaa kyllä ratkaista pulmia puolestasi, mutta makeempaa on kun tiedät ihan itte!
5. Älä lintsaa kielten tunneilta. 90%päivittäin käymästäni sähköpostiviestinnästä tapahtuu englanniksi. On myös aika noloa, jos tekstiprinttit-paidassa on kielivirhe - itse ainakin naureskelen, jos jossain sellaisiin törmään (BUAHHAHAHAHAA).
6. Älä lintsaa myöskään ATK(apua, miksi en keksi modernimpaa sanaa, onko sellaista? ATK kuulostaa joltain, mitä oli lukujärjestyksessä joskus 1995)- tunneilta. Jos olet niinkuin minä ja löydät paikkasi isosta teollisuudesta (tod näk. muutenkin), tulet todennäköisimmin viettämään 99%työajastasi tietokoneen ääreltä Photoshopia ja Illustratoria (tai vastaavia) pyöritellen. Opettele ne hyvin.
7. Valitse harjoittelupaikkasi hyvin. Jos haluat tulevaisuudessa töihin Nansolle, hae ihmeessä juuri sinne ja laita jalkaa oven väliin. Jos taas haaveilet omasta merkistä ja yrityksestä, mikset hakisi jollekin pienemmälle merkille tai aloittelevalle suunnittelijalle apulaiseksi?
8. Älä haukkaa liikaa kerralla. Ole valmis aloittamaan urasi assistenttina. Muutama vuosi assistenttina on aitiopaikka seurata suunnittelijan työskentelyprosessia ja ajankäyttöä. Itse voit pyrkiä samaan tai tekemään paremmin kuin se turhiin yksityiskohtiin takerrellut tollo hidastelija.
9. Lähde vaihtoon ulkomaille jos pääset. Se kasvattaa sinua ja näyttää hyvältä CV:ssä.
10. Jos haluat jonnekin, mene! No Joo, ei se ihan niin helppoa ole, mutta nämä paikat ovat harvoin missään mol:in sivuilla (tosin, omat työpaikkani ovat olleet poikkeuksia ja löytyneet juuri sieltä). Ole siis itse aktiivinen - lähetä sähköpostia, tutustu ihmisiin, tyrkytä itseäsi.
Jos minä tapaisin nyt itseni 10 vuotta sitten, kun ylioppilaaksi kirjoitin ja parhaillaan tein pääsykoetehtäviä haluamiini oppilaitoksiin, saattaisin sanoa painavan sanan tehtäviin keskittymisestä. No joo, pääsin läpi mutta olisihan se ollut hienompaa valmistua suunnittelijaksi TAIKista kuin Muotoiluakatemiasta. Vaikka superhienoa se oli silti - varsinkin kun ensimmäinen työpäiväni suunnittelijan assistenttina oli valmistumisesta seuraava päivä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti