keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Gröna Lund och Kolmården - förstås!

Sain kutsun Visit Swedenin hauskaan bloggaajakisaan, jossa on tarkoitus kirjoittaa omasta Ruotsin suosikkikohteesta. Koska edellisestä vierailustani armaassa naapurimaassamme on vierähtänyt jo huikeat 12 vuotta, piti ihan hetkinen pohtia ja etsiskelläkin kohdetta, joka olisi meidän perheellemme se kaikkein mieluisin - lomasuunnitelmat ja kiinnostuksenkohteet kun eivät enää ihan ole ne samat kuin tuolloin 16-kesäisenä tyttösenä.

Näin kun ryhtyy miettimään, niin ylipäätään Ruotsi olisi kyllä pienten lasten kanssa oivallinen matkakohde - vauvan kanssa matkat sujuisivat mukavasti laivalla ilman paineita lentokonehäiriköinnistä ja oman autonkin saisi autokannelle kivasti mukaan, jos siihen olisi tarvetta. Puntti varmasti nauttisi pallomerestä, eikä kukaan estelisi pientä poikaa ottamasta paria juoksuaskelta niinkuin lentokoneessa saattaisi käydä.

Mutta se kohde?

Vaikka äiti ja isi molemmat tällä hetkellä haaveilevatkin edes yhden päivän kivasta shoppailuretkestä, on sellainen edessä vasta joskus myöhemmin, ihan kahdestaan. Äitinä kun en näe mitään mieltä kiduttaa leikki-ikäistä höntäilijää rättikaupoissa tylsiintymässä (siis juoksemassa ympäriinsä ja karkailemassa ties mihin, tehden rauhallisen sovittelun täysin mahdottomaksi) tai kanniskella mukana vauvaa, jonka rytmistä ei kuitenkaan voi koskaan olla täysin varma. Siksi en sellaisesta haaveilisi Ruotsin reissullakaan, vaikka kuinka ihanaa olisikin päästä Tukholman kauppoja koluamaan.

Shoppailun sijaan löysin kuitenkin ainakin kaksi kivaa kohdetta, joissa sekä me vanhemmat että myös lapset voisimme nauttia kesäisestä Ruotsista. Ensimmäinen niistä on Gröna Lund! Vaikka perheemme isihenkilö ei niin huvipuistoista välitäkään, olen minä aivan hulluna niihin. Ja olen varma, että myös Puntti tykkäisi, kun pääsisi mukaan vauhdin hurmaan! Voin jo nähdä pikkumussukkani teekuppien pyörityksessä ja Tuff-Tuff-tågetin kyydissä puksuttelemassa. Äitin taas olisi pakko päästä edes yhteen viidestä vuoristoradasta!
Toinen kohde, joka ei taas minulle olisi niin mieluinen, mutta jota mieheni ja Puntti varmasti rakastaisivat on Kolmårdenin eläinpuisto. Kun yksi päivä olisi kieputeltu ja vatkattu Gröna Lundissa, voisi seuraavana päivänä jättää Tukholman taaksepäin ja ajella puolentoista tunnin matkan etelämmäksi eläimiä katsomaan. Itse en kyllä koskaan ole ymmärtänyt mikä eläinten töllistelyssä viehättää, mutta kiltisti olen miehen kanssa Korkeasaarenkin kolunnut, joten kestäisin varmaan myös päivän Kolmårdenin leijonia, tiikereitä ja meren eläviä ihmetellen. Puntti tahtoisi varmasti nähdä myös "kivarin" ja "isoja kaloja" (eli delfiinejä).

Kesäinen Ruotsi tarjoaa myös muita kivoja kohteita, joista toiset soveltuvat ehkä paremmin hieman isommille lapsille, toiset taas myös näille pienemmille. Niistä lisää täältä. Ehkäpä sitä tänä kesänä voisi suosia hienoa lähikohdetta ja tuntea ehkä myös vähän vähemmän huonoa eko-omaatuntoa, kun matkat saisi taitettua ilman lentokonetta!

Mikä olisi sinun tai perheesi suosikkikohde Ruotsissa?

(Pahoittelen tylsää kuvattomuutta, mutta pahuksen Blogger ei anna minun lisätä kuvia tekstiin - laittelen niitä ehkä myöhemmin jos arvon Blogger päättää lopettaa temppuilunsa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti