perjantai 18. kesäkuuta 2010

Ihana Teema!

Teema on niitä kanavia joille ei yleensä vartavasten tule televisiota käännettyä. Sitä saattaa tylsyyksissään selaillessa joskus havahtua siihen, että hetkinen täältähän tuleekin jotain kiinnostavaa, mutta mitään hajua siitä mikä vaikkapa kanavan normaali ohjelmajärjestys on, ei minulla ole. Olikohan se viikko sitten, kun törmäsin kanavalla sellaiseen ohjelmaan, joka sai minut katsomaan Teemaa kuitenkin aivan uusin silmin. Kanavasurffailin nimittäin taas tylsyyksissäni, kun yhtäkkiä kuvaruudussa oli tutunnäköinen punainen hiuspehko. Siis Sonia Rykiel! Surffaus loppui siihen paikkaan.

Tuo ohjelma, jonka kohdalle silloin osuin oli Rykielin muotinäytöksestä ja sen valmistelusta kertova, erittäin mielenkiintoinen dokumentti nimeltä Muotinäytös huomenna! Oli mahtavaa seurata aivan läheltä jonkinasteisen idolin tai esikuvan työskentelyä, ihania vaatteita, julkkisvieraita, glamouria ja tietenkin, mahtavaa näytöstä.

Olikin pakko tarkistaa, oliko tämä vain yhden kerran juttu, vai olisiko luvassa lisää samanlaista vaikkapa joltain muulta suunnittelijalta. En etsiessäni muistanut ohjelman nimeä, joten googletin vain "yle teema muoti", ja voitte uskoa miten iloiseksi tulin, kun hakuni toi seuraavanlaisen tuloksen:

Keskiviikkoiltaisin sukelletaan muodin kauniin karuun maailmaan.

Teema esittää muotia, kauneutta ja kehonmuokkausta käsitteleviä dokumentteja kesäkeskiviikkoisin noin klo 21.

9.- 30.6. Muotinäytös huomenna! Neliosainen ranskalaissarja seuraa viime hetken valmisteluja neljässä huippumuotitalossa. Muotinäytöksen alkuun on enää vuorokausi.

Muodin maailmaan ja ulkonäön muokkaamiseen liittyviä dokumentteja:

7.7. Punaisella matolla Miten muotibrändit, tähtikultti ja julkisuus kytkeytyvät yhteen? Tärkeässä roolissa on punainen matto, jota pitkin tähdet astelevat gaaloihin ja muihin tilaisuuksiin.

14.7. Puuteria ja kunniaa Elizabeth Arden ja Helena Rubinstein tulivat Amerikkaan yli 100 vuotta sitten maahanmuuttajina. He olivat ensimmäiset todella menestyneet naisyrittäjät, jotka aloittivat tyhjästä ja loivat maailmanlaajuisen kauneusliikealan, joka on 150 miljardin arvoinen yritys vielä tänä päivänäkin.

21.7. Muodin huipulla DDR:ssä Sukellus Itä-Berliinin boheemien taiteilijoiden alakulttuuriin ja muotimaailmaan, jossa foliokääreistä tehtiin haute couturea. Kapinallisen muotitaiteen vuosikymmentä avataan myös näytösvideoin ja valokuvin.

28.7. Muodin tarina Dokumentti siitä, miten nykyään "pitää pukeutua" eri tilanteisiin. Vaatemuoti on tällä hetkellä todella monimuotoista - lähes kaikki on sallittua. Kuitenkin on paikkoja, joissa on olemassa tiukatkin pukeutumisvaatimukset.

4.8.Valkoisen naisen lumo Kekseliäästi koottu humoristinen dokumentti pureutuu valkoisiin naisiin tummalla mantereella ja avaa sekä mustien että valkoisten seksuaalisia haluja apartheid-aikana. Provokatiivinen ja syväluotaava dokumentti ravistelee tabua, joka ei vieläkään ole rikkoutunut, vaikka apartheidista on jo aikaa. Dokumentin ohjaaja Yunus Vally kasvoi hyvin rasistisessa Nelspruitin kaupungissa Etelä-Afrikassa.

11.8. Yli-ikäinen 35-vuotiaana? Mikä saa 35-vuotiaat naiset tuntemaan itsensä yli-ikäisiksi? 34-vuotiaan Sunny Bergmanin henkilökohtainen kuvaus

18.8. Beauty Refugee Dokumentti kauneusleikkauksista ja suhtautumisesta omaan kehoon. Keskiössä perhe, jonka yksi jäsen on plastiikkakirurgi ja tehnyt kauneusleikkauksen 24 sukunsa jäsenelle.

25.8. Valentino, muodin viimeinen keisari Uusi, intiimi ja paljastava dokumenttielokuva muotisuunnittelija Valentinosta, eurooppalaisen muodin viimeisestä todellisesta suurmiehestä, tämän partnerista ja heidän yhteisestä ylellisestä elämästään. (Esitetään myös la 21.8.)

Syyskuussa esitetään vielä kaksi kokonaisuuteen kuuluva dokumenttia: 1.9. Longing for Beauty ja 8.9. MAD - a World of Fashion.

21.8. Teemalauantai: Muoti
Myös elokuinen lauantai-ilta on omistettu muodille. Teemaillan avaa dokumentti Valentino, muodin viimeinen keisari. Illan päättää elokuva Prêt-à-porter, Robert Altmanin satiirinen kurkistus Pariisin muotiviikkojen kulissien taakse. Muodin maailmassa pörräävät mm. Julia Roberts, Sophia Loren, Marcello Mastroianni ja Kim Basinger.

(koko kursivoitu teksti suoraan osoitteesta http://teema.yle.fi/teemat/muodin-kesa-teemalla)

Aivan mahtavaa! Teema paikkaa hienosti sen muotiohjelmien puutteen, joka suomalaisia televisiokanavia on kai aina vaivannut (Muodin huipulle ei nyt ihan riitä ainakaan omiin "tarpeisiini"). Noista listan dokumenteista erityisesti tuo 28.7. esitettävä Muodin tarina vaikuttaa erittäin kiinnostavalta.

Millaiset muotiohjelmat muuten ovat teidän mieleenne?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti