perjantai 15. tammikuuta 2010

Lukijan toive: Barnkläder

Aiemmassa postauksessani toivoin ehdotuksia siitä, mistä haluaisitte blogissani lukea. Ehdotuksia ei tullut kuin yksi, mutta Maikon antama idea oli sitäkin parempi ja mielenkiintoisempi! Lastenvaatteet kun ovat lähellä sydäntä kahdestakin syystä - ensiksi tietenkin siksi, että taloudessamme tosiaan vipeltää yksi kahdeksankuinen pikkuvesseli ja toiseksi siksi, että tienaan myös elantoni lastenvaatteilla. Koskaan en sitä opiskeluaikoinani suunnitellut, mutta koko (kohta) 4-vuotisen työurani olen työskennellyt vain ja ainoastaan lastenvaatteiden parissa - ensin assarina yhdessä firmassa ja nyt suunnittelijana toisessa.
Kuva

Suunnittelijan näkökulmasta lastenvaatteet ovat aivan ällistyttävän kiehtova maailma. En usko, että millään muulla suunnittelun osa-alueella voi käyttää niin paljon mielikuvitusta ja luovuutta kuin lastenvaatteissa. On myös yllättävän haasteellista suunnitella vaatetta, jonka on oltava mukava ja käytännöllinen, noudatettava ties mitä älyttömiä standardeja (ihan oikeasti lastenvaatestandardeissa alkaa olla todella amerikkalaistyylistä turvallisuuspanikointia), miellytettävä niin lasta kuin hänen vanhempaansakin ja jonka vielä kaiken lisäksi täytyisi tietenkin olla ajanmukainen ja trendikäs. Mutta mikäpä muukaan minua innostaisi niin kuin kunnon haasteet?!

Itselleni ihaninta suunniteltavaa ovat leikki-ikäisten tyttöjen vaatteet. Rakastan sitä ihanan sokerisen vaaleanpunaista maailmaa, jossa saan leikitellä ruusukuoseilla, söpöillä eläimillä ja karkkiväreillä - pistää pitsiä vähän sinne ja tänne ja uppoutua pikkutyttöjen ihanaan huolettomuuteen. Olen kai itsekin mieleltäni vähän höppänä pikkutyttö, sillä heille suunnitteleminen on minulle myös kaikista helpointa.
Kuva

Toisin kuin kouluikäisille tytöille. He kun alkavat olla leikki-ikäisiin tyttöihin verrattuna huomattavasti heterogeenisempää sakkia - on kilttejä heppatyttöjä, jotka edelleen koulupäivän jälkeen kaivavat barbiet esiin, sporttisia rämäpäitä, minikokoisia pimuja, jotka seuraavat jo maailman muotia jne... Koetapa tällaiselle joukolle suunnitella yhtenäistä mallistoa - voin kertoa että ei olekaan niin yksinkertaista. Mutta hauskaa silti. Isompien tyttöjen vaatteet kun saavat taas olla jo selkeästi trendikkäämpiä ja lähempänä aikuisten muotia.
Kuva

Poikien maailma on valitettavasti vähän ongelmallinen ja vaikea - niinkuin on isompien miestenkin. Toisaalta sisäänostajat toivovat kamalasti uusia juttuja, mutta sitten loppuviimeksi mallistosta ostetaan aina vaan sitä tuttua ja turvallista - camohousuja, huppareita ja erilaisia t-paitoja örkkimonsteridinoyrjöroiskeprinteillä. Yritä siinä sitten saada läpi maailmalla jyllääviä trendejä ja värejä kun jopa omat myyntimiehet jyräävät uutuusvärit ja trendijipot ja poistavat mallistosta kaiken paitsi mustan ja mudan - "kun eihän nää suomalaiset pojat nyt tämmöstä". Huoh. Joo, kyllähän se on totta, että niissä ostopaikoissa, joissa mallistoamme myydään, ei ehkä olla aivan pintamuodin kärjessä, mutta täytyykö sitä ehdoin tahdoin myydä aina vaan sitä samaa. Kai se suomipoikakin seuraa mitä isommilla on päällään ja tahtoo samaa? No, tämä on varmasti sellainen aihe, jonka kanssa tulen kamppailemaan vielä vuosia eteenpäinkin, joten turha tässä on tämän enempää avautua.

Tämä meni näköjään muutenkin tällaiseksi suunnittelulätinäksi, että ehkä on parempi, että avaan tämän aiheen uudestaan vaikkapa parin päivän päästä siitä toisesta, kuluttajan, näkökulmasta. Se saattaa kiinnostaakin teitä ehkä enemmän. Vai mistäpä minä tiedän, ehkä jotain teistä kiinnostaakin kuulla työstäni ja ajatuksiani suunnittelusta? Kyllä minä mielelläni siitä höpisen jos vain jotakuta kiinnostaa...
Kuva

Mutta nyt, päivän touhuihin.

Postauksessa kuvia merkeiltä, joiden sivustoja usein selaan hakiessani inspiraatiota työhöni.

2 kommenttia:

  1. minua ainakin kiinnostaa valtavasti juuri tuo suunnittelijan näkökulma, eli avaa vaan vaikka vielä enemmän aihetta joskus jos vaan viitsit. aina mukava kuulla uusista aiheista, ja nuo lastenvaatteiden standardit vaikuttivat kyllä mielenkiintoisille. hyvä aihe kaikinpuolin :D

    VastaaPoista
  2. No hyvä! Minullehan riittää yksikin aiheesta kiinnostunut, joten juttua luvassa varmasti jossain vaiheessa. :) Ja todennäköisesti sitten kun olen palannut töihin sitä tulee varmasti jo liiaksi asti... :)

    VastaaPoista